Ακτινικές υπερκερατώσεις

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ακτινική ή ηλιακή υπερκεράτωση είναι περιγεγραμμένη δερματική βλάβη που εμφανίζεται κυρίως στις εκτεθειμένες περιοχές του σώματος όπως πρόσωπο, στέρνο, αυτιά, κεφάλι, ραχιαία επιφάνεια χεριών και κνήμες.     Στην αρχή είναι πολύ μικρές για να παρατηρηθούν.Υπάρχουν όμως  πάντα πολύ περισσότερες μη ορατές βλάβες απ’ ότι ορατές. Στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθούν σε τραχείς, λεπιδώδεις βλάβες  που το χρώμα τους μπορεί να ποικίλει από ροζ, χρώμα του δέρματος και κόκκινο έως καφέ. Άτομα  υψηλού κινδύνου είναι αυτά με ανοιχτό φωτότυπο Ι και ΙΙ , με επάγγελμα ή χόμπυ έξω στον ήλιο και άτομα με ελλιπή  ηλιοπροστασία.

Ακτινικές υπερκερατώσεις

 Η ακτινική υπερκεράτωση είναι μια προκαρκινική βλαβη και μπορεί να οδηγήσει σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα(SCC).Ο πιο σημαντικός αιτιολογικός παράγοντας είναι η επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο.

          Αν και οι καρκινικές υπερκερατώσεις είναι καλοήθεις, θεωρείται ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα που οδηγεί       στην ανάπτυξη καρκίνων του δέρματος, όπως το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Πράγματι ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι περίπου το 10% των ακτινικών υπερκερατώσεων μπορεί να εξελιχθεί σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Στην Ευρώπη, το παραπάνω ποσοστό αφορά το 15% των ανδρών και το 6% των γυναικών.

Oι ακτινικές υπερκερατώσεις εμφανίζονται σπάνια με τη μορφή μιας ενιαίας βλάβης. Θα εξαπλωθούν για να σχηματίσουν μεγάλες περιοχές με ΠΡΟ-καρκινικές βλάβες. Οι ακτινικές κερατώσεις είναι οι ορατές κλινικές βλάβες ενός φωτοκατεστραμμένου πεδίου

Η περιοχή του δέρματος που περιέχει υποκλινικές βλάβες μη ορατές βλάβες  (ΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ)  σχετίζεται με ρίσκο εξέλιξης σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Το ρίσκο εξέλιξης από ΑΥ  σε SCC είναι 0,025% – 16% κάθε έτος.

 ΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Το πεδίο καρκινογένεσης περιγράφει την παρουσία προκαρκινικών και καρκινικών κυττάρων που βρίσκονται κοντά αλλά ταυτόχρονα ξεχωριστά .Το καρκινικό πεδίο λοιπόν είναι μια περιοχή με υπο-κλινικές αλλαγές στην περιφέρεια των ακτινικών κερατώσεων που έχει υποστεί τις ίδιες γενετικές αλλαγές που βρίσκονται στις ίδιες τις βλάβες Η θεραπεία του καρκινικού πεδίου έχει μεγάλη σημασία για την πρόληψη εμφάνισης νέων βλαβών, πρόληψη εξέλιξης σε SCC, καθυστέρηση υποτροπών στις ΑY, πρόληψη. Η θεραπεία των ακτινικών υπρεκερατώσεων περιλαμβάνει το αντηλιακό, την κρυοθεραπεία, το laser, τη φωτοδυναμική θεραπεία και διάφορες τοπικές θεραπείες με απόλυτα εξειδικευμένες κρέμες.

VIDEO GALLERY

See all videos from our therapies