Μη μελανοκυτταρικές βλάβες του δέρματος (BCC, SCC)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  Οι μη μελανοκυτταρικές βλάβες του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

 Έχουν σημασία λόγω της υψηλής τους συχνότητας  ενώ ελάχιστα συνεισφέρουν  στη συνολική θνησιμότητα από καρκίνο. Προϋπόθεση για καλή πρόγνωση είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC squamous cell carcinoma), είναι η δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος.  Στις περισσότερες περιπτώσεις το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα oφείλεται στη χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Προκαλείται από την ανεξέλεγκτη αύξηση των μη φυσιολογικών κερατινοκυττάρων.

Μη μελανοκυτταρικές βλάβες του δέρματος (BCC, SCC)

Αυτό το είδος καρκίνου χαρακτηρίζεται από μια επίμονη τραχιά, κόκκινη επιφάνεια με ακανόνιστα άκρα. Μπορεί επίσης να λάβει τη μορφή ενός στρογγυλού ανοιχτού τραύματος με ανυψωμένες άκρες.

Περίπου 2 έως 10% του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος εξαπλώνεται σε εσωτερικά όργανα και γίνεται απειλητικό για τη ζωή.

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος του δέρματος  (μετά το BCC) και  ο  δεύτερος σε θνησιμότητα (μετά το Μελάνωμα). Συνολικά μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου. Η επίπτωση αυξάνεται παγκοσμίως (γήρανση πληθυσμού, ↑ ανοσοκατασταλμένων ασθενών, ↑έκθεση στην UVR,)

 Είναι συχνότερο στους άνδρες (2-3:1),συχνότερο στους ηλικιωμένους (μέση ηλικία 70 έτη), 450.000 Αμερικανοί προσβάλλονται κάθε χρόνο.

.Η θεραπεία του είναι κυρίως η  χειρουργική αφαίρεση, ενώ σε πιο επιφανειακές βλάβες εφαρμόζεται απόξεση και ηλεκτρική αφαίρεση, Κρυοχειρουργική, Ακτινοθεραπεία, Φωτοδυναμική θεραπεία,Laser,χημειοθεραπεία, τοπικά φάρμακα όπως: 5-fluorouracil και Imiquimod.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC Basal cell carcinoma) είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος. Είναι η πιο κοινή όλων των καρκίνων ανεξάρτητα από το όργανο.

Kάθε χρόνο περίπου 1 στα 1500 άτομα προσβάλλονται από BCC.

Γενικώς προκαλείται από συνδυασμό επανειλημμένης και έντονης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αναπτύσσεται στα βασικά κύτταρα του δέρματος που βρίσκονται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.

Αυτοί οι καρκίνοι εμφανίζονται με τη μορφή οζιδίων, πλακών, ελκών, ή μη φυσιολογικών εξογκωμάτων του δέρματος με κόκκινο ή ροζ χρώμα. Μπορούν να προκαλέσουν σημαντική παραμόρφωση αν δεν αντιμετωπιστούν, αλλά σπάνια θα επεκταθούν σε άλλα όργανα απειλώντας τη ζωή.   

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο συχνότερος καρκίνος του ανθρώπου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαγιγνώσκονται >1 εκατομμύριο περιπτώσεις/έτος και καταγράφονται >10.000 θάνατοι .Είναι συχνότερο στη λευκή φυλή,συχνότερα στους ανοιχτόχρωμους φωτότυπους (Ι και ΙΙ),  συχνότερο στους άνδρες προς τις γυναίκες (2:1), σε ηλικίες 50-80 ετών συχνότερα.

Η θεραπεία του είναι κυρίως η  χειρουργική αφαίρεση, ενώ σε πιο επιφανειακές βλάβες εφαρμόζεται απόξεση και ηλεκτρική αφαίρεση, Κρυοχειρουργική, Ακτινοθεραπεία, Φωτοδυναμική θεραπεία,Laser, τοπικά φάρμακα όπως: 5-fluorouracil και Imiquimod.

VIDEO GALLERY

See all videos from our therapies