Μολυσματικό κηρίο (σταφυλόκοκκος)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το μολυσματικό κηρίο είναι μια επιφανειακή δερματική λοίμωξη που οφείλεται στο χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο ή στην πυογόνο στρεπτόκοκκο. Η λοίμωξη μπορεί να επεκτείνεται και στο χόριο (έκθυμα). Χαρακτηρίζεται από εφελκίδες (λέπια), διαβρώσεις και έλκη. Εμφανίζεται σε θέσεις ελάχιστης λύσης της συνέχειας του δέρματος (πχ μετά από ήπιο κνησμό) ή σε έδαφος προϋπάρχουσας δερματοπάθειας (πχ δερματίτιδα).

Μολυσματικό κηρίο (σταφυλόκοκκος)

Το μολυσματικό κηρίο είναι συχνότερο στα παιδιά αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε κάθε ηλικία. Παράγοντες όπως η υψηλή θερμοκρασία, η υγρασία, η κακή υγιεινή, μικροτραυματισμοί, τοπικά στεροειδή κ.α. βοηθούν την εμφάνισή του. Το εξάνθημα συνοδεύεται από κνησμό, πόνο και ευαισθησία.

Η θεραπεία πρέπει να είναι έγκαιρη και αποτελεσματική. Παραμελημένα περιστατικά έχουν ως συνέπεια την εξάπλωση του μικροβίου τόσο βαθύτερα στο δέρμα όσο και στους λεμφαδένες καθιστώντας τη θεραπεία δυσκολότερη. Χρειάζεται καλή καθαριότητα της περιοχής καθώς και χορήγηση τοπικών και συστηματικών αντιβιοτικών. Η επιλογή της αντιβίωσης είναι απόλυτα εξειδικευμένη για κάθε ασθενή.   

VIDEO GALLERY

See all videos from our therapies