Ονυχομυκητίαση

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ονυχομυκητίαση είναι μια χρόνια λοίμωξη των νυχιών  που οφείλεται συνήθως σε δερματόφυτα και λιγότερο συχνά σε διάφορα είδη Candida και ευρωτομύκητες. Εκτός από την αισθητική παραμόρφωση η ονυχομυκητίαση μπορεί να προκαλέσει πόνο, δευτεροπαθείς λοιμώξεις και εξελκώσεις. Προσβάλλεται 1% των ατόμων κάτω των 18 ετών και 50% άνω των 70 ετών. Κυριότερα αίτια είναι το Trichophyton rubrum, T, mentagrophytes, epidermophyton, Candida, Aspergillus.

Ονυχομυκητίαση

Η μετάδοση γίνεται από άτομο σε άτομο μέσω μολυσμένων υλικών (πχ πεντικιουρ) είτε από άμεση επαφή μεταξύ των μελλών της οικογένειας.

Η Candida αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του οργανισμού οπότε η εκδήλωσή της οφείλεται πολλές φορές στη μείωση της άμυνας του οργανισμού.  Ο σακχαρώδης διαβήτης, η ανοσοκαταστολή, η λήψη κορτιζόνης ή αντιβιοτικών, η κακή διατροφή με πολλά σάκχαρα και τα κλειστά υποδήματα είναι συνήθη αίτια εμφάνισης των μυκήτων στα νύχια.

Κλινικά τα νύχια αλλάζουν χρώμα, εμφανίζουν λευκές πλάκες που με το χρόνο γίνονται καφέ, κίτρινες ή πράσινες ενώ παρατηρείται  πάχυνση και δυστροφία  των νυχιών Πόνος και οίδημα γύρω από τα νύχια είναι συχνά.

 Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εικόνα και την καλλιέργεια ονύχων για μύκητες. Για τη θεραπεία χορηγούνται τοπικά και συστηματικά αντιμυκητιασικά φάρμακα. Σε περιορισμένη λοίμωξη η τοπική αγωγή είναι αρκετή.  Η θεραπεία είναι μακροχρόνια ενώ πάντα χρειάζεται συντήρηση του αποτελέσματος μια και οι μύκητες συχνά υποτροπιάζουν.  

VIDEO GALLERY

See all videos from our therapies