ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι σπίλοι ή κοινώς ελιές είναι καλοήθεις βλάβες του δέρματος που οφείλονται στον πολλαπλασιασμό των μελανοκυττάρων. Οι σπίλοι που εμφανίζονται με τη γέννηση και μέχρι τα δύο έτη της ζωής ονομάζονται συγγενείς σπίλοι. Οι σπίλοι κυρίως εμφανίζονται μετά τη γέννηση και αυξάνονται με την ηλικία (επίκτητοι σπίλοι).

Μπορεί να εμφανιστούν σε όλα τα σημεία του σώματος ακόμα και στους βλεννογόνους και στο τριχωτό της κεφαλής. Συνήθως όμως εμφανίζονται στα εκτεθειμένα στον ήλιο μέρη.

Σπίλοι

Υπάρχουν πολλοί τύποι σπίλων, ωστόσο τρείς είναι οι βασικοί τύποι αυτών.

Συνδεσμικός σπίλος. Είναι κηλίδες, σε διάφορες αποχρώσεις του καφέ, περιγεγραμμένες.

Χοριακός σπίλος. Είναι βλατίδες στο χρώμα του δέρματος.

Μικτοί σπίλοι. Έχουν στοιχεία και από τις δύο κατηγορίες. 

Εκτός από τους βασικούς τύπους υπάρχουν πολλές μορφές σπίλων όπως Halo nevus, blue nevus, spitz nevus, nevus spilus, nevus of ota k.a. που μόνο ο ειδικός δερματολόγος μπορεί να διαγνώσει και να προτείνει την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Οι σπίλοι είναι πολύ συχνοί μια και εμφανίζονται σε όλα τα άτομα. Οι ασθενείς επισκέπτονται το δερματολόγο για τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη αντιμετώπιση. Ο  κυριότερος κίνδυνος ενός σπίλου είναι η εξέλιξή του σε κακόηθες μελάνωμα.   Ο κύριος λόγος αφαίρεσής τους είναι η πρόληψη ή η υποψία για τυχόν εξέλιξή τους σε κακόηθες μελάνωμα. Ο δεύτερος λόγος αφαίρεσης τους είναι ο αισθητικός μια και οι σπίλοι πολλές  φορές βρίσκονται στο πρόσωπα και σε εμφανή σημεία του σώματος.

  • Ο βαθμός επικινδυνότητας  ενός σπίλου αξιολογείται από το κανόνα ABCDE.
  •  Α   εκφράζει την ΑΣΥΜΕΤΡIA  (ASYMETRY)
  • Β  εκφράζει το όριο   (BORDER)
  • C  εκφράζει το χρώμα  (COLOR)
  • D  εκφράζει τη διάμετρο (DIAMETER)
  • Ε  εκφράζει την εξέλιξη ή αλλαγή (ELEVATION-EVOLVING)
 

Πολύ σημαντική εξέταση στη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση είναι η δερματοσκόπιση. Η δερματοσκόπιση είναι μια διαγνωστική τεχνική με την οποία  εντοπίζονται μορφολογικά στοιχεία  από την επιδερμίδα μέχρι τα βαθύτερα στρώματα. Είναι μια τεχνική εύκολη , γρήγορη και αναίμακτη ενώ απαιτεί πολύ καλή γνώση της μεθόδου από το δερματολόγο.

Με τη δερματοσκόπιση μπορούμε να εντοπίσουμε βλάβες μη ορατές με το γυμνό μάτι μια και βλέπουμε με μεγέθυνση 10 φορές μεγαλύτερη από το κανονικό. Αυτό βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση ύποπτων σπίλων και στην προληπτική αφαίρεση τους. Βοηθάει επίσης στη διαφορική διάγνωση ώστε να αποφεύγοντα άσκοπες επεμβάσεις Ενώ βοηθάει στην παρακολούθηση ύποπτων βλαβών.

Το ιατρείο μας διαθέτει το πιο σύγχρονο με ISO μηχάνημα δερματοσκόπισης και χαρτογράφησης το Foto-Finder.

Η δερματοσκόπιση  αποτελεί πολύτιμο εργαλείο διάγνωσης αλλά σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστά το δερματολόγο.

Κάθε ύποπτος σπίλος που αφαιρείται πρέπει να αποστέλλεται για βιοψία ώστε να γίνεται η σωστή διάγνωση ενώ συγχρόνως  γνωρίζουμε ότι έχει αφαιρεθεί σε υγιή όρια. Σε κάθε περίπτωση η εξέταση των σπίλων πρέπει να γίνεται πάντα από ειδικό Δερματολόγο.

VIDEO GALLERY

See all videos from our therapies