Γιατί αντιηλιακά ρούχα

Πριν το 1990 υπήρχαν λίγες αναφορές  στην επιστημονική βιβλιογραφία για την προστασία με το ντύσιμο από την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό άλλαξε σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της όλο και πιο καταστροφικής επίδρασης των ακτίνων του ήλιου. Η μείωση της έκθεσης στη UVR κατά την παιδική ηλικία, αποσκοπεί στη μείωση της επίπτωσης του καρκίνου αργότερα στην ενήλικη ζωή.

Λέγεται ότι οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο διαπεραστικές τα τελευταία χρόνια από ότι παλιότερα.

Είναι σημαντκό να γνωρίζουμε ότι η ίδια η φύση είχε προνοήσει παλιότερα για την προστασία μας από την ηλιακή ακτινοβολία με τα σύννεφα και τις στιβάδες του όζοντος που εμπόδιζαν το μεγαλύτερο μέρος των υπεριωδών ακτίνων να περάσουν στην επιφάνεια της γης. Σήμερα η ολοένα και μεγαλύτερη τρύπα του όζοντος επιτρέπει να περάσουν περισσότερες ακτίνες στη γη προκαλώντας σοβαρές βλάβες. 

Το δέρμα μας έχει μηχανισμούς προστασίας

 Το ίδιο μας το δέρμα έχει φυσικούς μηχανισμούς άμυνας έναντι στις βλαπτικές επιδράσεις του ήλιου. Για παράδειγμα η μελανίνη που βρίσκεται στα μελανοκύτταρα απορροφά την ακτινοβολία και έτσι δεν καιγόμαστε μετά από έκθεση στον ήλιο κυρίως τα σκουρόχρωμα άτομα. 

Μπορεί ο οργανισμός μας να αποτρέψει τις καταστροφικές βλάβες του ήλιου

Αρχικά υπάρχουν συστήματα ενδογενούς προστασίας όπως η μελάχρωση, αντιοξειδωτικά ένζυμα, ένζυμα επανόρθωσης του DNA και μη ενζυμικά αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες των φυτών Τα κύτταρα με ανεπανόρθωτες καταστροφές οδηγούνται σε απόπτωση. Η εκσεσημασμένη και χρόνια έκθεση στη UV καταστρέφει τους μηχανισμούς επανόρθωσης του DNA με αποτέλεσμα την ανάπτυξη κακοήθειας. Άρα  ακόμα και ο ίδιος μας ο οργανισμός αδυνατεί να προστατευτεί από τον ήλιο όταν εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε πως να προφυλαχτούμε.

Ποια είναι τα μέσα προστασίας από τον ήλιο

 Η εξωγενής προστασία από την ακτινοβολία περιλαμβάνει την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο καθώς και τη χρήση αντιηλιακών προιόντων (κρέμες, γυαλιά, καπέλα, ομπρέλες )

  Οι μελλοντικές στρατηγικές προστασίας εστιάζουν ιδιαίτερα στη χρήση των αντιηλιακών ρούχων. Αποτελούν ειδική κατηγορία ένδυσης και έχουν υποστεί ειδική κατεργασία ώστε να μπλοκάρουν τόσο την Α όσο και τη Β ακτινοβολία, παρέχοντας αποτελεσματική και μέγιστη προστασία στον καταναλωτή από τη βλαβερή επίδραση της UV.

Τι βλάβες μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος στο δέρμα  

Η ακτινπβολία Β προκαλεί έγκαυμα ενώ η Α διαπερνά την επιδερμίδα και ευθύνεται για τη γήρανση του δέρματος. Οι χρόνιες βλάβες έιναι αυτές που δεν υπολογίζουμε αρχικά όπως η φωτογήρανση, η φωτοκαρκινογένεση και η ανοσοκαταστολή. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι συνεχώς αυξάνονται τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος.

Ειδικοί πληθυσμοί όπως παιδιά, ασθενείς με άτυπους σπίλους, νοσήματα του κολλαγόνου συνδετικού ιστού, ακτινικές υπερκερατώσεις, φωτοευαίσθητοι οργανισμοί και ασθενείς σε ανοσοκατασταλτική αγωγή έχουν ιδιαίτερες ανάγκες προστασίας.

Τα αντιηλιακά προστατεύουν τελικά από τον ήλιο σε ικανό βαθμό

Τα αντιηλιακά είναι ουσίες που εμποδίζουν τη διείσδυση των υπεριωδών ακτίνων και αποτρέπου ή ελαχιστοποιούν τις βλαπτικές συνέπειες των ακτίνων αυτών στο δέρμα. Διακρίνονται σε χημικά ή οργανικά και σε φυσικά ή ανόργανα. Τα φυσικά αντιηλαικά προφυλάσουν κυρίως από την Β ακτινοβολία και είναι ιδανικά γαι παιδιά και για ασθενείς με φωτοδερματοπάθειες. Τα χημικά αντιηλιακά είναι άχρωμα και έχουν συχνά ωραίο άρωμα. Προστατεύουν και από τις δύο ακτινοβολίες Α και Β. Ο δείκτης προστασίας μας δείχνει πόσες φορές μας προστατεύει το αντιηλιακό από ότι αν δεν φορούσαμε αντιηλιακό.   Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι για να μας προστατεύσει το αντιηλιακό πρέπει να εφαρμόζουμε ποσότητα όπως ένα κουταλάκι του γλυκού σε δύο τετραγωνικά εκατοστά δέρματος , οδηγία που ποτέ δεν εφαρμόζεται.

Με πιο τρόπο προστατεύουν τα αντιηλιακά ρούχα

Οι επιστήμονες  κατέληξαν ότι η προστασία που προσφέρουν τα ρούχα εξαρτάται από το είδος της ίνας καθώς επίσης το χρώμα και η περιεκτικότητα σε υγρασία. Το ενεργό συστατικό με το οποίο έχουν υποστεί κατεργασία οι ίνες των αντιηλιακών ρούχων ονομάζεται TINOSORB FD. Το  TINOSORB FD έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί εξαιρετικό φίλτρο τόσο για την Α όσο και για τη Β ακτινοβολία.

Πώς γίνεται η μέτρηση της προστασίας

Η μέτρηση της προστασίας γίνεται σύμφωνα με το δείκτη UPF (Ultraviolet Protective Factor). O δείκτης αυτός εκφράζει το λόγο του ερυθήματος που εμφανίζεται χωρίς την προστασία των ρούχων με το ερύθημα που προκύπτει με τη χρήση των αντιηλιακών ρούχων. Σύμφωνα με αυτό το δείκτη η προστασία διακρίνεται σε καλή (UPF 15-24), πολύ καλή (UPF 25-39) και άριστη (UPF >40). Τα κριτήρια ελέγχου των αντιηλιακών ρούχων έχουν οριστεί από το ίδρυμα καρκίνου του δέρματος (skin cancer foundation).

Γιατί  πλεονεκτούν τα αντιηλιακά ρούχα 

Σε χώρες όπου υπάρχει ενημέρωση το ντύσιμο με αντιηλιακά ρούχα είναι πολύ δημοφιλές στούς γονείς που θέλου να προστατεύσουν τα παιδιά τους σταθερά κάτω από διάφορες συνθήκες και για όλες τις ώρες πχ βουνό θάλασσα εκδρομή.

Επίσης σε σχέση με τα απλά ρούχα ή τα αντιηλικά  που μας παρέχουν ένα δείκτη προστασίας περίπου στο δέκα, τα αντιηλικά ρούχα μπορού να μας προστατεύσουν μέχρι και 90% από την ηλιακή ακτινοβολία.  Τονίζουμε ότι, για όσους ενδιαφέρονται, αποτελούν ένα έξυπνο, ανέξοδο και καθημερινό μέσο αντιγήρανσης.

Μπορεί κάποιος να διαλέξει ανέμεσα σε σχέδια και σε χρώματα

Φυσικά, τα αντιηλιακά ρούχα έχουν μοντέρνες γραμμές, ά;νετα σχέδια, ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων καθώς και πολλά νούμερα από μωρά μερικών μηνών μέχρι τους ενήλικες.

Είναι προσιτές οι τιμές τους

Κοστίζουν όσο ένα συνηθισμένο πουκάμισο ή καπέλο για παράδειγμα. Πλένονται στο πλυντήριο και μπορείται να τα χαρείται για πολλά χρόνια. Δεν είναι μιας χρήσεως. Επίσης προσοχή πρέπει να δώσεται στην εταιρία που τα κατασκευάζει γιατί υπάρχουν και εδώ διάφορες ποιότητες και απομιμήσεις .Τα γνήσια αντιηλιακά ρούχα  που παρέχουν την προστασία που αναγράφεται είναι κατασκευασμένα με επιστημονικές προδιαγραφές.Τέλος διατηρούν την ίδια ικανότητα να προστατεύουν ακόμα και μετά που θα βραχούν.

Καλό καλοκαίρι λοιπόν με περισσότερη γνώση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *