Δερματίτιδα έκζεμα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η δερματίτιδα ή έκζεμα είναι μια πολύμορφη φλεγμονώδης  αντίδραση που συμμετέχει τόσο η επιδερμίδα όσο και το χόριο. Οφείλεται σε πολλά αίτια. Το οξύ έκζεμα χαρακτηρίζεται από κνησμό, ερυθρότητα και φυσαλίδες ενώ το χρόνιο έκζεμα εμφανίζει κνησμό, ξηροδερμία, υπερκεράτωση και ρωγμές. Ο όρος δερματίτιδα χρησιμοποιείται για ουσίες που επηρεάζουν εξωτερικά το δέρμα ενώ ο όρος έκζεμα περιγράφει μια ενδογενή νόσο.

Δερματίτιδα έκζεμα

Η δερματίτιδα εξ επαφής οφείλεται σε ουσίες που προκαλούν αντίδραση όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Οι ουσίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή αλλεργία.

Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής προκαλείται ακόμα και από την πρώτη επαφή της ουσίας με το δέρμα ενώ η αλλεργική αντίδραση  εμφανίζεται μετά από περισσότερες  από μια επαφές της ουσίες με το δέρμα. Τα συνήθη αίτια είναι το νερό, απορρυπαντικά, αντισηπτικά, οικοδομικά υλικά, χρώματα, τσιμέντο, νικέλιο, μέταλλα, ψεύτικα κοσμήματα, βαφές ρούχων,  κέρματα, καλλυντικά κα.

Τα γνωστά patch test βοηθούν στην αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής να βρεθεί το αλλεργιογόνο.

Οι οξείες μορφές διαρκούν μέρες ή εβδομάδες ενώ οι χρόνιες μήνες ή χρόνια.

Η αντιμετώπιση   εξαρτάται από το είδος της δερματίτιδας και την έκταση της βλάβης.

Συνήθως για τη θεραπεία χρησιμοποιούμε τοπικά και αι συστηματικά στεροειδή, αντισταμινικά, αναστολείς καλσινευρίνης και ενυδατικούς παράγοντες. Σημαντική σύσταση είναι η αποφυγή του αλλεργιογόνου παράγοντα.

ΕΚΖΕΜΑ  

Ατοπική δερματίτιδα

Σμηγματορροική δερματίτιδα.

Η σμηγματορροική δερματίτιδα είναι μια συχνή, χρόνια δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα και απολέπινση στις περιοχές που οι σμηγματογόνοι αδένες παρουσιάζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα όπως πρόσωπο, τριχωτό κεφαλής, στέρνο και πτυχές.

Η σμηγματορροική δερματίτιδα εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες από βρέφη έως ηλικιωμένα άτομα. Είναι πιο συχνή στους άνδρες και παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις. Το stress και η ζέστη είναι σημαντικά αίτια υποτροπών. Το pitirosporum ovale παίζει ρόλο στον παθογενετικό μηχανισμό.

Οι σύγχρονες θεραπείες με σαμπουάν, lotion και ειδικές κρέμες βοηθούν τόσο στη θεραπεία όσο και στην πρόληψη των υποτροπών. 

Δυσιδρωσικό έκζεμα.

Το δυσιδρωσικό έκζεμα είναι μια ειδικού τύπου φυσαλιδώδης δερματίτιδα των άκρων χεριών και ποδιών. Τις φυσαλίδες ακολουθεί απολέπινση, ρωγμές και λειχηνοποίηση.  Μπορεί να είναι οξεία, χρόνια ή υποτροπιάζουσα.  Δεν υπάρχει ανωμαλία των υδροτοποιών αδένων. Έξαρση μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικοί παράγοντες όπως στην αλλεργική δερματίτιδα. Η θεραπεία είναι όπως αυτή της δερματίτιδας.

Νομισματοειδές έκζεμα.

Το νομισματοειδές έκζεμα είναι μια χρόνια, κνησμώδης και φλεγμονώδης δερματοπάθεια με  ερύθημα και απολέπινση.   Έχει τη μορφή νομίσματος από όπου και πήρε το όνομά του. Εμφανίζεται στις κνήμες και στα άκρα, είναι συχνότερο στους άνδρες μεγάλης ηλικίας και υποτροπιάζει κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Είναι συχνό σε ατοπικά άτομα. Η θεραπεία είναι όπως αυτή της δερματίτιδας. 

Νευροδερματίτιδα

Η νευροδερματίτιδα είναι μια ειδική εντοπισμένη δερματίτιδα με μορφή λειχηνοποίησης. Μπορεί να διαρκεί επί δεκαετίες και οφείλεται κυρίως στο ψυχικό stress. Διακρίνεται από έντονο κνησμό κυρίως τις νυχτερινές ώρες. Εκτός από τη θεραπεία του εκζέματος χρειάζεται και καλή διαχείριση του stress.     

VIDEO GALLERY

See all videos from our therapies