ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η πρώτη περιγραφή peeling βρέθηκε σε ένα αρχαίο Αιγυπτιακό πάπυρο. Στην αρχαία Αίγυπτο η βασίλισσα Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο σε γάλα προβατίνας (ξυνό) όπου βρίσκεται το γαλακτικό οξύ. Στη Γαλλία οι γυναίκες βυθίζονταν σε λουτρά με πολύ παλιό κρασί που έχει τρυγικό οξύ Η ιστορία του σύγχρονου peeling ξεκίνησε πριν από εκατό περίπου χρόνια.

Peeling

Τα ιατρικά peelings προκείπτουν από βασικές χημικές ενώσεις που δημιουργούν φλεγμονή, απολεπίζουν (ξεφλουδίζουν) το δέρμα και το καταστρέφουν με ελεγχόμενο τρόπο. Η καταστροφή του δέρματος μπαρεί να είναι επιφανειακή, μέση ή βαθειά. Ανάλογα με το είδος του peeling που χρησιμοποιούμε και το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα όμως μιας θεραπείας με peeling;

Προσφέρουν μια πιο νεανική και δροσερή εμφάνιση σε κάθε τύπο δέρματος που έχει ρθτίδες, ευρυαγγείες, κηλίδες  ή καταστροφή από τον ήλιο.Δεν μπορεί βέβαια να σταματήσει τη διαδικασία της φυσιολογικής γήρανσης του δέρματος.  Συχνά πρέπει να συνδιαστεί και με άλλες θεραπείες όπως laser resurfacing, botox και υαλουρονικό οξύ προκειμένου να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.  

Πριν από κάθε χημικό peeling ο γιατρός θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για το πως θα προετοιμάσετε το δέρμα σας ώστε τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα και η εφαρμογή να γίνει με τη μεγαλύταρη ασφάλεια. Μερικά βαθειά  peelings απαιτούν μέχρι και ένα μήνα προετοιμασίας. Πρέπει να ενημερωθείτε πλήρως για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της θεραπείας και τα πλεονεκτήματά της.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής μπορεί να νιώσει ένα ελαφρύ ΄κάψιμο ή αίσθημα τσιμπήματος. Η αίσθηση είναι διαφορετική και εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία κάθε ατόμου, από το χρόνο παραμονής του οξέως πάνω στο δέρμα καθώς βέβαια και από το αν έχει γίνει χρήση κάποιας τοπικής αναισθητικής κρέμας. Τα peelingμε AHA (οξέα φρούτων) ή TCA (τριχλωροξεικό οξύ) ενοχλούν μόνο κατά την εφαρμογή τους ενώ η φαινόλη μπορεί να συνεχίσει να ενοχλεί τον ασθενή και μετά την εφαρμογή της. Η θεραπεία διαρκεί 10-15 λεπτά.

Μετά την εφαρμογή του οξέως εμφανίζεται προσωρινά  αίσθημα τραβήγματος, απολέπινση, ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος συμπτώματα που υποχωρούν σταδιακά μέσα στις επόμενες μέρες. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από τρεις μέρες έως μια εβδομάδα ανάλογα με το βάθος του peeling. Σε βαθειές θεραπείες η υποχώριση των συμπτωμάτων μπορεί να διαρκέσει από δέκα μέρες έως και ένα μήνα σε peeling που γίνονται μια φορά το χρόνο. Εκείνο που συστήνομαι πάντως και που είναι πιο εύκολο και χρηστικό για τη σύγχρονη γυναίκα είναι τα πιο επιφανειακά peeling ώστε την επόμενη μέρα να μπορεί να επιστρέψει στις υποχρεώσεις της με ένα ανεπαίσθητο ή καθόλου ερύθημα. Χρειάζεται υποχρεωτικά η χρήση ενός καλού αντιηλιακού για όλο το χρόνο από δω και στο εξής και φυσικά ενυδάτωση μέχρι να απομακρυνθούν όλες οι κρούστες και το δέρμα να επανέλθει στην ανανεωμένη του μορφή.   

      Πρέπει να γνωρίζεται επίσης ότι υπάρχουν ειδικές θεραπείες απολέπινσης για κηλίδες, ρυτίδες, ουλές ακμής, μέλασμα, ακμή ανάπλαση, φωτογήρανση κ.α. Επίσης ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε μπορεί να συνδιαστούν με άλλες θεραπείες αισθητικής Δερματολογίας ή με τοπική ή συστηματική αγωγή. Προσοχή ποτέ μην κάνετε μια τέτοια θεραπεία αν δεν έχετε μια εβδομάδα μπροστά σας από την εμφάνιση που έχετε να κάνετε.   

VIDEO GALLERY

See all videos from our therapies